توسط: حامد سلیمان پور
1,386 بازدید
1397/3/19
ساعت:00:00
وَ آمِنُوا بِما أَنْزَلْتُ مُصَدِّقاً لِما مَعَكُمْ وَ لا تَكُونُوا أَوَّلَ كافِرٍ بِهِ وَ لا تَشْتَرُوا بِآياتِي ثَمَناً قَلِيلًا وَ إِيَّايَ فَاتَّقُونِ «41»
ترجمه : و به آنچه (از قرآن) نازل كردم، ايمان بياوريد كه تصديق مىكند آنچه را (از تورات) با شماست. و نخستين كافر به آن نباشيد و آيات مرا به بهاى ناچيز نفروشيد و تنها از من پروا كنيد.
در پاسخ به این پرسش كه آن عهد مورد نظر چه بود كه بنى اسرائیل باید به آن وفا مى كردند، دیدگاهها متفاوت است؛ ازجمله:
1. ایمان به آخرین پیام آور خدا
گروهى ازجمله ابن عبّاس براین اعتقادند كه این پیمان، همان است كه در تورات آمده بود و براى یهودیان روشن مى ساخت كه: پیامبرى به نام محمّد(ص) برخواهیم انگیخت؛ آنگاه هركس به او ایمان آورد و فرمانش را گردن نهد، به پاداشى پرشكوه - چون پاداش پیروى از موسى و یا ایمان و عمل به دستورات قرآن و پیامبر - نائل خواهد آمد؛ و هر كه به او كفر ورزد، گناهش سهمگین و كیفرش آتشهاى شعله ور دوزخ خواهد بود.
با این بیان، معناى آیه شریفه چنین مى شود: هان اى بنى اسرائیل! به سفارش من درمورد آخرین پیامبرم - محمّد - عمل كنید تا من نیز به پیمان خود با شما عمل كنم و شما را به بهشت درآورم.
دلیل اینكه چرا این دستور و سفارش خدا عهد نامیده شده، یا بخاطر اهمیت بسیارش است و یا بدان جهت است كه آن را در كتاب آسمانى خویش یافته بودند؛ درست همانگونه كه این حقیقت در قرآن شریف بعنوان پیمان آمده است:
«وَ اِذْ اَخَذَاللَّهُ میثاقَ الَّذینَ اُوتُواالْكِتابَ لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاس ِ وَ لا تَكْتُمُونَهُ...»
و [بیاد آور] هنگامى را كه خدا از كسانى كه به آنان كتاب ارزانى شده بود، پیمان گرفت كه بى گمان باید [پیام ] آن را [به روشنى تمام ] براى مردم بیان كنید و آن را پوشیده ندارید؛ امّا آنان آن [پیمان ] را پشت سر افكندند.
2. عمل به تورات
برخى مى گویند: منظور از این پیمان كه در آیه شریفه آمده، عمل به تورات است. خداوند در آیه دیگرى به آنان مى فرماید:
«خُذُوا ما آتَيْناكُمْ بِقُوَّةٍ...»
آنچه را به شما دادیم، با همه توان بگیرید و آنچه را در آن است، بخاطر داشته باشید.
3. پیمانى است كه از آنان گرفت
قتاده مى گوید: منظور از پیمان در آیه مورد بحث، همانا پیمانى است كه به بیان قرآن، خدا از فرزندان اسرائیل گرفت:
«وَلَقَدْ اَخَذَاللَّهُ میثاقَ بَنى اِسْرائیلَ وَ بَعَثْنا مِنْهُمُ اَثْنَىْ عَشَرَ نَقیبَاً وَ قالَ اللَّهُ اِنّى مَعَكُمْ لَئِنْ اَقَمْتُمُ الصَّلوةَ وَ آتَیْتُمُ الزَّكوةَ وَ آمَنْتُمْ بِرُسُلى ...»
بى گمان خدا از فرزندان اسرائیل پیمان گرفت؛ و از آنان دوازده [چهره ] سرشناس برانگیختیم. و خدا فرمود: من با شما هستم اگر نماز را بپا دارید و زكات بدهید و به پیام آورانم ایمان بیاورید...
4. دستورات و هشدارها
عدّه اى از مفسّران گفته اند: منظور از عهد و پیمان در آیه شریفه، دو چیز است:
نخست دستورات واجب خدا، و دیگر هشدارها و محرّمات او.
5. یادآورى نعمت ها
و سرانجام اینكه گروهى گفته اند: منظور از پیمان، برشمردن و یادآورى نعمتهاى گرانى است كه خدا به پدران آنان و خود انسان ارزانى داشته است؛ این نعمتها آنان را موظّف مى سازد كه در مقام سپاس و حق شناسى برآیند و به عهد خویش با خدا عمل كنند.
یادآور مى شود كه ازمیان دیدگاههاى پنجگانه، بهترین آنها همان دیدگاه نخست است؛ كه بیشتر مفسّران نیز آن را پذیرفته اند.
«و ايّاى فارهبون» و تنها از من بترسید [از اینكه پیمانهاى خود را بشكنید]
نكته ها:
اين آيه خطاب به دانشمندان يهود مىفرمايد: قرآن، هماهنگ با بشاراتى است كه در تورات شماست. «1» شما دانشمندان، زمانى مبلغ و منتظر ظهور اسلام بوديد، اكنون پيشگامان كفر نشويد تا به پيروى از شما، ساير يهود از اسلام آوردن سر باز زنند، آيات الهى را به بهاى ناچيزِ رياست دنيا، نفروشيد و از خدا بترسيد.
پيام ها:
1- اعتقادات صحيح مردم را قبول كنيم، تا آنان نيز سخن ما را بپذيرند. «مُصَدِّقاً لِما مَعَكُمْ»
2- وجود تحريف در بخشى از تورات و انجيل، مانع قبولى بخشهاى ديگر نيست. «مُصَدِّقاً لِما مَعَكُمْ»
3- انحراف علما، سبب انحراف ديگران مىشود. «وَ لا تَكُونُوا أَوَّلَ كافِرٍ»
4- رمز سكوت و كتمانهاى نابجاى دانشمندان، وابستگىهاى مادّى آنان است. «وَ لا تَشْتَرُوا بِآياتِي ثَمَناً قَلِيلًا»
5- با توجّه به اينكه متاع دنيا قليل است، رسيدن به تمام منافع دنيا، ارزش يك لحظه انحراف را ندارد. «ثَمَناً قَلِيلًا»
6- به جاى نگرانىِ از دست دادن مال ومقام بايد از قهر خدا ترسيد. «إِيَّايَ فَاتَّقُونِ»
دسته بندی: تفسیر قرآن سوره بقره
برچسب ها: سوره بقره ایه 41 بنی اسرائیل عهد و پیمان
سوره بقره آیه 254-251
1402/7/20
تفسیر قطره ای قرآنفَهَزَمُوهُمْ بِإِذْنِ اللَّهِ وَقَتَلَ دَاوُودُ جَالُوتَ وَآتَاهُ اللَّهُ الْمُلْكَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَهُ مِمَّا يَشَاءُ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَفَسَدَتِ الْأَرْضُ وَلَكِنَّ اللَّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَالَمِينَ ﴿۲۵۱﴾ ترجمه : پس آنان را به اذن خدا شكست دادند و...
لا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِنًا حَتّی تَکُونَ فیهِ ثَلاثُ خِصال:۱ ـ. سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ. ۲ ـ. وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِیِّهِ. ۳ ـ. وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِیِّهِ. فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمانُ سِرِّهِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُداراةُ النّاسِ. وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرّاءِ.
مؤمن، مؤمن واقعی نیست، مگر آن که سه خصلت در او باشد:سنّتی از پروردگارش و سنّتی از پیامبرش و سنّتی از امامش. امّا سنّت پروردگارش، پوشاندن راز خود است، امّا سنّت پیغمبرش، مدارا و نرم رفتاری با مردم است، امّا سنّت امامش، صبر کردن در زمان تنگدستی و پریشان حالی است.