توسط: حامد سلیمان پور
1,568 بازدید
1398/2/23
ساعت:02:25
آیه 136 : «قُولُواْ آمَنَّا بِاللّه وَمَا أُنزِلَ إِلَینَا وَمَا أُنزِلَ إِلَی إِبْرَاهیمَ وَإِسْمَاعِیلَ وَإِسْحَاقَ وَیعْقُوبَ وَالأسْبَاطِ وَمَا أُوتِی مُوسَی وَعِیسَی وَمَا أُوتِی النَّبِیونَ مِن رَّبِّهمْ لاَ نُفَرِّقُ بَینَ أَحَدٍ مِّنْهمْ وَنَحْنُ لَه مُسْلِمُونَ
ترجمه : [بگویید: ما به خدا و به آن چه بر ما نازل شده و به آن چه بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط نازل آمده و به آن چه به موسی و عیسی داده شده و به آن چه به همه پیامبران، از سوی پروردگارشان داده شده ایمان آورده ایم. میان هیچ یک از ایشان فرق نمی گذاریم و در برابر او تسلیم هستیم
(تفسیر نور) : این آیه به مسلمانان دستور مىدهد که به مخالفان خود بگویند: ما به خدا و همه پیامبران بر حقّ وآنچه از جانب خدا نازل شده است ایمان داریم وخود محورىها و یا تعصّبات نژادى، باعث نمىشود که ما برخى از آنها را بپذیریم و بعضى دیگر را نفى کنیم. ما به همه انبیاى الهى، چه آنهایى که قبل از ابراهیم علیه السلام آمدهاند، همانند آدم، شیث، نوح، هود، صالح و چه آنهایى که بعد از ابراهیم بودند همانند سلیمان، یحیى و زکریا، ایمان داریم و هر پیامبرى که دلیل روشن و معجزه داشته باشد به حکم عقل او را مىپذیریم.
«اسباط» جمع «سبط» به معناى نواده است و مراد از آن دوازده تیره و قبیله بنىاسرائیل مىباشد که از دوازده فرزند یعقوب به وجود آمده ودر میان آنان پیامبرانى وجود داشته است.
جمله «وما اوتى موسى وعیسى» یعنى هرچه به آن دو پیامبر نازل شده قبول داریم، نه هر آنچه نزد شماست و لذا نفرمود: «وما اوتیتم». بنابراین اگر در برابر دعوت شما که مىگویید: «کونوا هوداً او نصارى» و راه نجات را در مسیحى یا یهودى بودن مىدانید، مىایستیم به دلیل وجود انحراف و خرافاتى است که در دین خدا ایجاد کردهاید وگرنه ما تورات و انجیل واقعى را که در آنها بشارت ظهور و بعثت پیامبر اسلام صلى الله علیه وآله آمده است قبول داریم.
پیام ها
۱- ایمان به همه ى انبیا وکتابهاى آسمانى لازم است. «آمنّا باللّه وما انزل...»
کفر به بعضى از انبیا، کفر به همهى آنهاست. مسلمان واقعى کسى است که به تمام انبیاى الهى، ایمان داشته باشد.
۲- ما به آنچه بر موسى و عیسى علیهما السلام نازل شده ایمان داریم، نه آنچه امروز به نام تورات وانجیل وجود دارد. «وما اوتى موسى وعیسى»
۳- تسلیم عملى، در کنار ایمان قلبى لازم است. «آمنّا باللّه... نحن له مسلمون»
تفسییر برهان : عیاشی، از حنان بن سَدیر، از پدرش روایت می کند که گفت: به امام باقر علیه السلام عرض کردم:آیا فرزندان یعقوب، پیامبر بودند؟ حضرت فرمود: خیر، ولی آنان نوادگان و فرزندان انبیا بودند و همگی سعادتمندانه، از دار دنیا رخت بربستند و پیش از مرگ، توبه کرده و اعمال خود را به یاد آوردند.
آیه 137 : فَإِنْ آمَنُواْ بِمِثْلِ مَا آمَنتُم بِه فَقَدِ اهتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا همْ فِی شِقَاقٍ فَسَیکْفِیکَهمُ اللّه وَهوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ»
ترجمه : پس اگر آنان(هم) به آن چه شما بدان ایمان آورده اید ایمان آورند، قطعاً هدایت شده اند؛ ولی اگر روی برتافتند، جز این نیست که سر ستیز(و جدایی ) دارند و به زودی خداوند(شر) آنان را از تو کفایت خواهد کرد که او شنوای داناست]
پیام ها (تفسیر نور)
۱- مسلمانان، الگوى هدایت یافتگان واقعى هستند. «بمثل ما آمنتم» زیرا به تمام انبیا و کتاب هاى آسمانى، ایمان واعتقاد دارند.
۲- خداوند، حمایت و کفایت خود را از مسلمانان اعلام نموده است. «فسیکفیکهم اللّه»
۳- ایمان نیاوردن یهود ونصارى از روى عناد، لجاجت و ستیزه جویى است، نه منطق و استدلال. «وان تولّوا فانّما هم فى شقاق»
امام صادق (ع) شقاق و ستیزه جویى را کفر مىداند. تفسیر مجمعالبیان و راهنما.
آیه 138 : «صِبْغَهَ اللّه وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّه صِبْغَهً وَنَحْنُ لَه عَابِدونَ»
ترجمه : [این است نگارگری الهی، و کیست خوش نگارتر از خدا؟ و ما او را پرستندگانیم]
تفسیر نور : انسان در زندگى خویش باید رنگى را بپذیرد، امّا در میان همه رنگها، رنگ خدایى بهتر است. ناگفته پیداست که تا رنگ نژاد و قبیله و هوس ها را کنار نگذاریم، رنگ وحدت و برادرى و تسلیم امر خدا بودن را نخواهیم گرفت. همه ى رنگ ها به مرور زمان کم رنگ وبىرنگ مىشود. امّا رنگ خدایى همیشگى و پایدار است. «کل شىء هالک الاّ وجهه» و چه رنگى بهتر از رنگ خدا که او را عبادت و بندگى مى کنیم. بگذریم که یهود، کودکان خود را با آبى مخصوص شستشو داده و بدینوسیله به او رنگ مذهبى مىدهند.
بهترین رنگ آن است که صفا و بقا داشته و چشم اولیاى خدارا به خود جلب کند. همرنگ با فطرت و منطق بوده، مشترى آن خدا، و بهاى آن بهشت باشد. همه ى رنگ ها پاک مىشوند، قبیله، نژاد و نسب، دیر یا زود از بین مى روند، ولى آنچه ابدى و باقى است همان رنگ و صبغه ى الهى یعنى اخلاص و ایمان است.
در حدیث آمده است: شخصى در دیوار خانه ى خود سوراخى ایجاد مىکرد، امام صادق (ع) پرسید: چرا اینکار را انجام مى دهى؟! جواب داد: تا دود اجاق منزل بیرون رود. امام فرمود: مى توانى این منظور را داشته باشى که روزنه ى ورود روشنایى قرار دهى تا اوقات نماز را بشناس ى. یعنى اگر بناست در دیوار روزنهاى ایجاد شود، چرا تنها براى بیرون کردن دود باشد؟ چرا براى ورود نور نباشد؟ بله مى توان به هر کارى، رنگ خدایى داد.
راه خدا یکى است. اگر رنگ خدایى نباشد، رنگهاى دیگر، انسان را گیج و متحیّر مى کند. و همرنگ شدن با جماعتى که اکثر آنها دچار انحرافند خود مایه رسوایى وخوارى در قیامت است.
پیام ها
۱- ایمان به خدا، پیامبران، کتاب هاى آسمانى و تسلیم خدا بودن، صبغه و رنگ خدایى است. در آیات قبل فرمود: «قولوا آمنّا باللّهو...»، در این آیه مى فرماید: «صبغة اللّه»
۲- برترین و زیباترین رنگها، صبغه و رنگ الهى است. «ومن احسن مناللّه صبغة»
۳- باید تنها بنده خدا بود، نه بنده ى دیگران. «و نحن له عابدون»
1) محمد بن یعقوب، از محمد بن یحیی، از سلمه بن خطّاب، از علی بن حسّان، از عبد الرحمن بن کثیر، از امام صادق علیه السلام پیرامون تفسیر آیه: «صِبْغَهَ اللّه وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّه صِبْغَهً» روایت می کند که فرمود:منظور، در آمدن مؤمنان به رنگ ولایت، در آن پیمان است. (تفسیر برهان)
دسته بندی: تفسیر قرآن سوره بقره
برچسب ها: سوره بقره تفسیر قرآن آیه 136 آیه 137 آیه 138
سوره بقره آیه 254-251
1402/7/20
تفسیر قطره ای قرآنفَهَزَمُوهُمْ بِإِذْنِ اللَّهِ وَقَتَلَ دَاوُودُ جَالُوتَ وَآتَاهُ اللَّهُ الْمُلْكَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَهُ مِمَّا يَشَاءُ وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَفَسَدَتِ الْأَرْضُ وَلَكِنَّ اللَّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعَالَمِينَ ﴿۲۵۱﴾ ترجمه : پس آنان را به اذن خدا شكست دادند و...
مَنْ أصْغی إلی ناطِقٍ فَقَدْ عَبَدَهُ، فَإنْ کانَ النّاطِقُ عَنِ اللّهِ فَقَدْ عَبَدَاللّهَ، وَإنْ کانَ النّاطِقُ یَنْطِقُ عَنْ لِسانِ إبلیس فَقَدْ عَبَدَ إبلیسَ.
هر کس به سخنان کسی علاقمند و متمایل باشد، بنده اوست، پس چنان چه سخنور برای خدا و از احکام و معارف خدا سخن بگوید، بنده خداست، و اگر از زبان شیطان و هوی و هوس و مادیات سخن بگوید، بنده شیطان خواهد بود.